tisdag 24 mars 2009

brödbak





foto:mywhitecottage

I söndags letade vi fram min gamla Elektroluxassistent från 1966 som jag fått för flera år sedan men aldrig använt... Döm av min förvåning när den startade utan några som helst problem - helt otroligt!!! Jag satte givetvis genast igång att baka matbröd och jag tänkte jag skulle dela med mig av mitt nyfunna favoritbrödrecept. Det är egentligen ett långpannebröd men jag provade denna gången att göra det i brödformar och det gick alldeles utmärkt. Här kommer receptet:

Jennys långpannebröd

50 g jäst
5 dl mjölk
2 msk honung
1 msk salt
1 dl krossat linfrö
4 dl rågsikt
3 dl fullkornsdinkelmjöl
5 dl vetemjöl

Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till fingervarmt 37 grader. Häll lite av mjölken över jästen och rör tills den löst sig. Tillsätt resten av mjölken, honung, salt, linfrö, rågsikt, dinkelmjöl och nästan allt vetemjöl, spara lite till utbakningen. Arbeta degen smidig tills den släpper skålens kanter. Låt degen jäsa övertäckt ca 40 min.
Klä en långpanna, ca 30 x 40 cm invändigt med bakplåtspapper. Tryck ut degen i långpannan. Låt jäsa ytterligare ca 30 min.
Sätt ugnen på 225 grader. Grädda brödet i nedre delen av ugnen ca 15 min. Låt brödet svalna på galler.
Om du hellre vill baka ut brödet i brödformar så gör du så här: Smörj 2 stycken formar à 1,5 liter. Dela degen i två lik stora bitar och forma dom till två avlånga limpor. Lägg i formarna och låt jäsa. Grädda i 200 grader i ca 40 min i nedre delen av ugnen. Stjälp upp bröden på galler och låt svalna.

Lycka till!

Kram Jenny

29 kommentarer:

♥ Hedvig och Jag ♥ sa...

å detta kanske är något att inviga min nya maskin med. Hoppas att solen skiner på andra sidan skåne också! Fina bilder Jenny!

Tulipa sa...

Det ska jag prova!

Kram!

Marina sa...

Kanon! Jag stå just nu i bakartagen. Ska bara dricka upp mitt te sen ska jag sätta en deg. Vi fick snö i natt, ni också? Det töar nu men det är så kallt ute att jag hellre bakar nu i em. Var på stan i fm. och uträttade lite småärende. Nytt te, påskpresenter till E och O (I god tid!!!), en superfin tunika/klänning till mig på Indiska, leggings, strumpor (alltid!!!) och maskindiskmedel som ahde tagit akut slut här hemma. En sväng i skogen med ROnja och nu är jag redo för att sätta på ugnen och låta assistenten (en bosch) få jobba. Kram!

Lena Kristina sa...

Hej!

Jag säger bara det Kitchen Aid i all ära men de där gamla Electrolux assistenterna är oslagbara.

Jag har mammas gamla (den är nog inte lika gammal som din) och vill alltid köpa en Kitchen Aid men det blir alltid något som komer i vägen för det inköpet.

ÄJag har ju aldrig blivit besviken för den går som en klocka....

Vilka underbara bilder från din brödbakning. Jätteinspirerande!

Förra veckan prövade jag en annan bloggerskas recept. Till helgen ska jag pröva ditt.

Må så gott.

Bästaste kramen
Lena

Blickwinkel sa...

Mmmmmhhhhhhmmmm ! ;o)
Fina bilder!
Kram
Esther

StrandviksVillan sa...

Bröden ser finfina och goda ut!
Jag har också en sån maskin som jag varit farmors. Borde absolut baka mer bröd själv, tänk vilka pengar man skulle spara!
Tack för receptet!

Hem och Lycka sa...

Mums vad gott! Och riktigt fina bilder.

kram

Lilla huset på prärien sa...

Gud så gott! Låter som ett utmärkt recept. Själv har jag också en gammal Electrolux, fungerar utmärkt :)

Ska prova ditt bröd!

Kram Jenny

Tidsmästarinnan sa...

O, det vill man ju prova! Jag ser på Camilla Plum på TV och blir inspirerad... och nu här!

Du är en proffsfotograf, har jag sagt det förr? :-)
Kram!

Gnistrande snö sa...

Åh vilka härliga bilder, tänk vad hembakat bröd kan vara vackert!

Häftigt att den gamla trotjänaren från 1966 funkade :-)

Ha det så gott!

Kram
Katarina

Ann-Sofie sa...

Åh, jisses vad gott det ser ut! Måste prova någon dag. Och vilka jättefina bilder!!!!

rosenskära sa...

Vilka bilder, du blir bara bättre och bättre! Och jag har missat en massa inlägg så jag ser att du har varit friskt i tagen med penseln, sideboardet blev übersnyggt!

Jag är en riktig baktant, men det blir mest kakor för jag har ingen assistent och min visp är inte stark nog att klara bröddegar, det blir ju lite kladdigt att baka helt för hand. Men assistenter ser jag ofta på loppisar så jag kanske ska köpa en, har dåligt med plats för den bara.

Hoppas allt är bra med dig annars!

Kram/L

Tingeltangel sa...

Bröet ser jättegott ut. Och dina fotografier är lika vackra och lockande som alltid. Jag har blivit alledels baktokig så jag ska också pröva ditt recept.

Marie sa...

Underbart vackra bilder Jenny, du är ju en mästerfotograf! Vad gott det ser ut, kanske måste ta och prova receptet!

Kramar Marie

Wilma och jag sa...

Mmm, det är så gott med hembakat! :)

Kram!

In my house sa...

Ååååååå, guuuud så gott de såg ut! Nu gjorde du mig hungrig juh,,, hmmm Kl: 23,28!!!! muttrar *fniss*

Ska prova nån gång!

Kram å ljuvliga bilder!
josse

Fransk inredning sa...

Det ser jättegott ut,får prova någon dag! Kram Susanne

Helena sa...

Såg smaskigt ut det där. Så gott med hembakat till skillnad mot det köpta som innehåller massa konstiga tillsatser. Är dålig på att baka matbröd själv men har i stället hittat ett litet bageri i stan som säljer brödpåsar för 50 pix. Man får tre limpor och 4 valfria frallor för det priset. Klart värt det !

Ha det gott !

StyggaLillaLoppan sa...

skall prova absolut receptet ... älskar hembakat ....

kram/n

Kaffe med drömmar sa...

Åh vilka underbar bilder. Vill bara sätt aigång och baka på direkten! ;)

Kolla gärna in det fina påskerbjudandet på min blogg!

/Johanna

Dollan sa...

Får bli ett bak till helgen, ser jättesmarrigt ut. Kanonbilder. Tack för receptet !!

Kram
Dollan

Tant Blå - inredningsbutik i Sala sa...

Brödbak i alla ära, inte min grej kanske, men jag kan titta mig mätt på dina fina bilder (hihi ; )
Passa på, jag har en tävling på min blogg..

EN INREDOHOLIC sa...

Men du milde så gott det ser ut!! Och vilken fotograf du är! Jag är mållös!!

Önskar dig en fin dag!
Kram kram
Jannice

Sandra sa...

Det ska jag baka,ser jätte mums ut.. Tack för receptet..:-)

Jes/Vita villa vila sa...

Mums!

Sagolika bilder vännen!!!

Önskar dig en underbar helg :)

Kram/Jes

Maria sa...

Hej!

Läser din blogg varje dag och gillar den verkligen. Har precis startat min egen och har länkat till din. Hoppas det är OK!

Trevlig helg!

Maria

Nettan sa...

Å du, de där mackorna hade jag gärna mumsat på till frukost! Ska absolut provbaka..verkade enkelt och snabbt!
Kram Nettan

Gaia sa...

I like to cook and I'd like to try to make your bread, can you give me the receipt in english?
Thanks

Gaia sa...

Don't worry! I'll try to translate it bymyself with goggle translator! I'll let you know if I'll do it!
Thanks for stopping by my blog...

Gaia