fredag 27 mars 2009

pasteller i vardagsrummet




foto:mywhitecottage

Nu är väggarna i vardagsrummet vita istället för beiga - en sådan skillnad!!! Har även gjort en rokad bland våra möbler, så allt brunt åkte ut och istället går nu färgskalan i: vitt, grått och beige samt ett stänk av pasteller. Känns så vårigt och härligt i vardagsrummet nu! Om du vill se hur det såg ut tidigare i vårt vardagsrum kan du kolla här! Det som återstår är att bygga in tv:n i ett skåp och sätta upp lite tavlor. Jag har ett skåp stående ute i förrådet och jag tror det går att bygga om lite så det blir perfekt för att förvara tv:n i...

Trevlig helg!

Kram Jenny

tisdag 24 mars 2009

brödbak





foto:mywhitecottage

I söndags letade vi fram min gamla Elektroluxassistent från 1966 som jag fått för flera år sedan men aldrig använt... Döm av min förvåning när den startade utan några som helst problem - helt otroligt!!! Jag satte givetvis genast igång att baka matbröd och jag tänkte jag skulle dela med mig av mitt nyfunna favoritbrödrecept. Det är egentligen ett långpannebröd men jag provade denna gången att göra det i brödformar och det gick alldeles utmärkt. Här kommer receptet:

Jennys långpannebröd

50 g jäst
5 dl mjölk
2 msk honung
1 msk salt
1 dl krossat linfrö
4 dl rågsikt
3 dl fullkornsdinkelmjöl
5 dl vetemjöl

Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till fingervarmt 37 grader. Häll lite av mjölken över jästen och rör tills den löst sig. Tillsätt resten av mjölken, honung, salt, linfrö, rågsikt, dinkelmjöl och nästan allt vetemjöl, spara lite till utbakningen. Arbeta degen smidig tills den släpper skålens kanter. Låt degen jäsa övertäckt ca 40 min.
Klä en långpanna, ca 30 x 40 cm invändigt med bakplåtspapper. Tryck ut degen i långpannan. Låt jäsa ytterligare ca 30 min.
Sätt ugnen på 225 grader. Grädda brödet i nedre delen av ugnen ca 15 min. Låt brödet svalna på galler.
Om du hellre vill baka ut brödet i brödformar så gör du så här: Smörj 2 stycken formar à 1,5 liter. Dela degen i två lik stora bitar och forma dom till två avlånga limpor. Lägg i formarna och låt jäsa. Grädda i 200 grader i ca 40 min i nedre delen av ugnen. Stjälp upp bröden på galler och låt svalna.

Lycka till!

Kram Jenny

fredag 20 mars 2009

kolsvart




foto:mywhitecottage

Många av er gissade rätt! Jag har doppat penseln i svart - inte bara i den vita målarburken alltså! ;) Det lilla sidebordet blev superfint i svart, tycker jag i alla fall. Den ljuvliga blomsterboken av Tricia Guild är helt underbar och jag har fått den av våra goda vänner E, P & A. Jag är såååå glad för den och den får numera pryda mitt svarta lilla bord. Slagbordet är numera vitt och också det blev toppenbra. Det som återstår att måla nu är mina sex stolar, de ska bli kolsvarta precis som det lilla bordet och jag tror det kommer sätta pricken över i:et i matsalen. Plockade in lite kaprifolkvistar och satte i en vas, ljuvligt att se hur de slår ut mer och mer. Den observante ser också att jag har äntligen har vågat ta steget... Nämligen att även måla fönsterbrädorna vita!!! Inte riktigt klokt enligt en del, då de egentligen är i någon slags sten... Men de var grön-/gråmönstrade, inte snyggt i mina ögon... Nä, jag är supernöjd med mina numera vita fönsterbrädor!!!

Trevlig helg till er alla!

Kram Jenny

torsdag 12 mars 2009

underbara vårtecken



foto:mywhitecottage

Idag har solen lyst och det kändes underbart härligt! Så trots att det var liiiiiite kallt i luften åkte vårjackan på! For runt i trädgården och fotade lite av de vårtecken som nu börjar synas - underbart!!! Vill bara ha mer... :)
Just nu är jag verkligen usel på att både blogga och besöka er kära bloggvänner, men tiden räcker som inte till... Jag har fått värsta inspirationsrycket här hemma så jag har målat väggarna (ja, så klart - vita!) både i vardagsrum och vårt sovrum (de var tidigare beiga). Dessutom har vi ändrat om i rummen. Tv:n har fått flytta ut i vardagsrummet (mannen har lovat att försöka bygga in den i ett skåp - jipeee!), vi (mannen och jag) har flyttat in det gamla tv-rummet och i vårt gamla sovrum ska det nu bli matsal. Låter det rörigt!!? Kan förstå det, men så snart jag är klar lovar jag att det kommer bilder här på bloggen! Återstår att måla slagbord, stolar och sidebord... Och det är inte bara vit färg inbladad... Kan ni gissa vad det kan vara för färg som jag ska våga mig på att prova??!

Tack alla fina som tar sig tid att lämna några rader efter er!
Ni värmer mitt hjärta!

Kram Jenny